Czekoladowo-truskawkowe serce miłości

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 sztuki
  • mąka pszenna

    10 dag
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • czekolada gorzka

    60 dag
  • cukier drobny

    10 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • szczypta soli

  • Krem:

  • śmietana 30-pocentowa

    500 ml
  • truskawki

    15 dag
  • smietan-fiks

    2 sztuki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • dekoracja

  • galaretka truskawkowa

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,pod koniec wsypujemy cukier i dalej miksujemy aż piana będzie lśniąca,dodajemy żółtka,delikatnie mieszamy,następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i mąką ziemniaczaną.Na koniec wlewamy czekoladę gorzką rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej i ostudzoną. Masę wylewamy do natłuszczonej formy w kształcie serca i pieczemy w temp 160*c przez 25 minut.Studzimy,zimne ciasto kroimy poziomo na dwie części. Krem: Śmietanę kremówkę dobrze schładzamy i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fiks. Truskawki jeśli są mrożone rozmrażamy i miksujemy blenderem na mus,dodajemy do ubitej na sztywno śmietanki i miksujemy do połączenia.Tak przygotowanym kremem przekładamy czekoladowe serce. Dekorujemy cukrem pudrem i galaretką truskawkową wg uznania.Schładzamy w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mysza75 26.02.2014 09:56
Jakie piękne serducho jestem pod wrażeniem
magduś83 25.02.2014 14:34
ale super serducho :)
fotoviderek 22.02.2014 18:03
Przepiękne serduszko :)
Kejti 19.02.2014 10:39
Pyszne musi być i jak fajnie się prezentuje :-)
Renata9 17.02.2014 19:26
bardzo smaczne ciacho
monika141 17.02.2014 15:02
ślicznie wygląda
Jadwiga/Jaga85 17.02.2014 14:35
Piękne i pyszne ciasto!!!
gibli 17.02.2014 10:47
fajny pomysł
ZEWA 17.02.2014 10:33
jak zwykle pyszne ciacho
stokrotka 17.02.2014 10:26
pyszne serduszko!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat