Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowo- truskawkowa tarta

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 200 gram
cukier puder 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
kakao 2 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
masło 12 sztuk
sól szczypta

CZEKOLADOWY BUDYŃ

mleko 0,5 litry
żółtko jajek 3 sztuki
budyń czekoladowy 1 sztuka
kakao 1 łyżka
czekolada gorzka 100 gram
cukier do smaku
mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka

DODATKOWO

czekolada gorzka 100 gram
mleko 2 łyżki
truskawki świeże ok 0,5 kg równej wielkości
płatki migdałowe do dekoracji

Porada

Czekolada i truskawki lubią być w duecie! Ten fakt wykorzystałam przygotowując powyższą tarte.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo- truskawkowa tarta

Kroki postępowania

1
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej cukier puder oraz kakao. Mieszamy delikatnie. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut w lodówce.
Krok 1 - Czekoladowo- truskawkowa tarta foto
2
Następnie wałkujemy i wykładamy nim przygotowaną formę. Pieczemy około 30 minut w 180°C.
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Między czasie gotujemy budyń.
Krok 2 - Czekoladowo- truskawkowa tarta foto
3
BUDYŃ: Połowę mleka wlewamy do garnka. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim czekoladę.
Krok 3 - Czekoladowo- truskawkowa tarta foto
4
W drugiej połowie mleka rozpuszczamy budyń, kakao, mąkę oraz żółtka. Gotujące mleko zalewamy przygotowaną mieszaniną. Gotujemy budyń i słodzimy do smaku.

Ciepły wylewamy na upieczone ciasto. Wierzch wyrównujemy. Tarte pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 4 - Czekoladowo- truskawkowa tarta foto
5
WYKOŃCZENIE:Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
Gdy tarta ostygnie czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Część płynnej czekolady wylewamy na wierzch budyniu. Na czekoladzie układamy koło siebie truskawki. Pozostałą czekoladą dekorujemy wierzch truskawek.
Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni. Gotowymi posypujemy wierzch tarty. Całość odstawiamy na około 2 godziny do lodówki. Gotowe.
Krok 5 - Czekoladowo- truskawkowa tarta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 15.12.2015 23:56
wygląda obłędnie
Barbara13 15.12.2015 23:38
czekolada i truskawki...jak dla mnie idealne połączenie
Wiktoria29 15.12.2015 21:22
ależ kusząca
Mama niejadka 15.12.2015 21:18
Pyszna tarta
Malinka 15.12.2015 20:49
Prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Madzai 15.12.2015 19:38
Chętnie bym zjadła :)
Agata3 15.12.2015 18:32
wyśmienita :)
IKrakowianka 15.12.2015 18:13
to coś dla mnie!
gusia1000 15.12.2015 17:40
Znakomita tarta.
Damiano
Damiano 15.12.2015 17:33
wygląda przepysznie
Wiesława1 15.12.2015 15:55
Aż ślinka cieknie.Pysznie
mirosława4 15.12.2015 15:49
pyszności :)
ania2610 15.12.2015 12:26
wspaniałe doznania smakowe i wizualne!
Ewa Wojtaszko 15.12.2015 11:50
ooo wawww,obłęd !
Benita 15.12.2015 10:38
mniam, mniam...niebo w gębie
Anna169Hosz 15.12.2015 10:26
Na pewno pyszna.
Mniam 15.12.2015 09:14
Piękna i obłędna w smaku :)
Renataj 15.12.2015 09:08
Truskawki i czekolada - dla mnie zestawienie idealne:)
Maridka19 15.12.2015 08:42
Ale pyszności :)
Grazyna0211 15.12.2015 08:40
moje smaki
Ola1984 15.12.2015 07:26
Wygląda obłędnie :)
Krzysztof15 15.12.2015 06:10
bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak