Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowo- pomarańczowy sernik

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SPÓD

mąka 12 dag
cukier puder 5 dag
margaryna 5 dag
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki
kakao 1 łyżka

SER

ser biały 1 kg
serek mascarpone 200 gram
masło 10 dag
cukier puder 12 dag
czekolada gorzka 200 gram
mleko 1/4 mleka
jajko 6 sztuk
kakao 2 łyżki
mąka krupczatka 1 łyżka
budyń waniliowy 1 opakowanie
skórka pomarańczowa 150 gram
mąka do oprószenia skórki
sól szczypta

POLEWA

margaryna 0,5 kostki(kasia)
kakao 3-4 łyżki
cukier 3 łyżki
jajko 1 sztuka

POMARAŃCZA

pomarańcza 2 sztuki
woda 2 szklanki
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo- pomarańczowy sernik

Kroki postępowania

1
SPÓD:Składniki spodu umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy je energicznie do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe wałkujemy na grubość około 0,6 cm. Ciastem wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm. Widelcem nakłuwamy je w kilku miejscach.
Krok 1 - Czekoladowo- pomarańczowy sernik foto
2
SER: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Do malaksera przekładamy ser biały, ser mascarpone, żółtka, cukier puder oraz masło. Składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Między czasie czekolady rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczone łączymy z kakao i delikatnie studzimy. Tak przygotowaną czekoladową masę łączymy z masą serową.
Krok 2 - Czekoladowo- pomarańczowy sernik foto
3
Gdy składniki się połączą dodajemy do całości budyń oraz mąkę. Na koniec całość łączymy z pianą z białek.
Krok 3 - Czekoladowo- pomarańczowy sernik foto
4
Skórkę pomarańczową obtaczamy w mące.
Otrzymaną masę serową wykładamy naprzemiennie ze skórką pomarańczową na ciasto kruche.
Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C.
Upieczony wyjmujemy i dokładnie studzimy. Najlepiej pozostawić go na całą noc do ostygnięcia, a następnego dnia wykończyć.
Krok 4 - Czekoladowo- pomarańczowy sernik foto
5
POLEWA: Margarynę rozpuszczamy. Między czasie jajko ubijamy na parze z cukrem. Do ubitego dokładamy kakao oraz wlewamy gorący tłuszcz. Tak otrzymaną polewą dekorujemy czekoladowy sernik. Na zastygniętą wykładamy kandyzowaną pomarańczę. Ciasto przechowujemy w chłodzie.
Przed podaniem sernik dodatkowo dekorujemy skórką z pomarańczy.
POMARAŃCZA: Owoce dokładnie myjemy.
Wodę łączymy z cukrem i podgrzewamy. Między czasie pomarańczę kroimy w 0,5 cm plastry. Do ciepłego syropu wkładamy przygotowaną pomarańczę. Plasterki powinny być całe zanurzone w syropie. Gotujemy je na wolnym ogniu około 1 godzinę. W trakcie gotowania możemy je przewrócić na drugą stronę, by owoce równomiernie nasączyły się cukrem.
Gotowe, szkliste wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Tak przygotowane wkładamy na około 40 minut do piekarnika. Suszymy je w 100°C. W trakcie pieczenia plasterki kontrolujemy, by ich środki zbyt mocno się nie zrumieniły. Wówczas mogą okazać się gorzkie.
Po określonym czasie pomarańczę wyjmujemy i studzimy. Ostygnięte plasterki wykładamy na wierzch sernika.
Krok 5 - Czekoladowo- pomarańczowy sernik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.01.2017 21:33
Bardzo dobry.
Ada-Gaba 31.12.2016 17:40
przepyszny sernik
Motorek 31.12.2016 16:33
smaczne ciasto
Pani Domu 30.12.2016 13:11
wspaniały sernik
jagoda5913 30.12.2016 11:38
pyszny sernik
asiatok 29.12.2016 22:48
chętnie zjadłabym kawałeczek!
Edith85 29.12.2016 17:56
Bajeczny :)
Aleksandra/Olcia 29.12.2016 17:31
ale bym zjadła
Bernadeta1 29.12.2016 17:22
pychotka taki sernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak