Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowo-orzechowy z lizakami bezowymi

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Torcik został przełożony kremem z białej czekolady. Udekorowany kakaowymi bezikami. Pyszny, idealny do kawy.

Składniki:

Biszkopt kakaowy x 2:

jajko 2 sztuki
cukier 2 łyżki
mąka tortowa 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Biszkopt orzechowy x 2:

jajko 2 sztuki
cukier 2 łyżki
mąka tortowa 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie mielone 3 łyżki

Krem z białej czekolady:

masło 15 dag
cukier puder 5 łyżek
biała czekolada 10 dag

Krem maślany:

masło 82% 100 gramów
cukier puder 85 gramów
mleko 1.5 łyżki
sok z cytryny 2 szczypty
kakao 2 szczypty

Bezy:

białko 1 sztuka
cukier 0.25 szklanki
kakao 1 szczypta

Polewa:

gorzka czekolada 10 dag
śmietana kremówka 110 mililitrów

Porada

W kremie maślanym sok z cytryny i kakao dodajemy do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo-orzechowy z lizakami bezowymi

1. Biszkopty kakaowe: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt.

2. Biszkopty orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. Upieczone dokładnie studzimy.

3. Bezy: Białko ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier cały czas ubijając. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy beziki i lizaki bezowe na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bezy pieczemy przez 10 minut w 120 stopniach. Temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy bezy przez 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika z termoobiegiem. Po tym czasie pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia i zdejmujemy je z papieru.

4. Krem czekoladowy: Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy.

5. Składanie: Biszkopty przekładamy kremem czekoladowym zaczynając od orzechowego biszkoptu na przemian z kakaowymi.

6. Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Boki tortu smarujemy kremem maślanym.

7. Polewa: Czekoladę łamiemy na kawałki. Śmietankę podgrzewamy prawie do momentu wrzenia. Czekoladę zalewamy śmietanką, odstawiamy na kilka minut. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy polewę do ostygnięcia. Letnią dekorujemy tort.

8. Dekoracja: Dekorujemy na schłodzonej polewie tort bezikami i lizakami bezowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 27.01.2019 18:45
Ten tort wygląda wspaniale w Twoim wykonaniu :)
Basiliana 24.01.2019 21:55
Polewa bardzo ładnie się prezentuje, podobnie zresztą jak cała dekoracja. Pierwszy raz widzę lizaki bezowe:)
bietka 24.01.2019 11:14
Smakowity torcik : )
Bożena Matuszczyk 24.01.2019 09:06
Wspaniały torcik.Pomysłowo z lizakami bezowymi .;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak