Czekoladowo-orzechowy z lizakami bezowymi

Czekoladowo-orzechowy z lizakami bezowymi

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Torcik został przełożony kremem z białej czekolady. Udekorowany kakaowymi bezikami. Pyszny, idealny do kawy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt kakaowy x 2:

  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka tortowa

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Biszkopt orzechowy x 2:

  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka tortowa

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie mielone

    3 łyżki

Krem z białej czekolady:

  • masło

    15 dag
  • cukier puder

    5 łyżek
  • biała czekolada

    10 dag

Krem maślany:

  • masło 82%

    100 gramów
  • cukier puder

    85 gramów
  • mleko

    1.5 łyżki
  • sok z cytryny

    2 szczypty
  • kakao

    2 szczypty

Bezy:

  • białko

    1 sztuka
  • cukier

    0.25 szklanki
  • kakao

    1 szczypta

Polewa:

  • gorzka czekolada

    10 dag
  • śmietana kremówka

    110 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopty kakaowe: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt.

2. Biszkopty orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. Upieczone dokładnie studzimy.

3. Bezy: Białko ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier cały czas ubijając. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy beziki i lizaki bezowe na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bezy pieczemy przez 10 minut w 120 stopniach. Temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy bezy przez 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika z termoobiegiem. Po tym czasie pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia i zdejmujemy je z papieru.

4. Krem czekoladowy: Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy.

5. Składanie: Biszkopty przekładamy kremem czekoladowym zaczynając od orzechowego biszkoptu na przemian z kakaowymi.

6. Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Boki tortu smarujemy kremem maślanym.

7. Polewa: Czekoladę łamiemy na kawałki. Śmietankę podgrzewamy prawie do momentu wrzenia. Czekoladę zalewamy śmietanką, odstawiamy na kilka minut. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy polewę do ostygnięcia. Letnią dekorujemy tort.

8. Dekoracja: Dekorujemy na schłodzonej polewie tort bezikami i lizakami bezowymi.

W kremie maślanym sok z cytryny i kakao dodajemy do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

27.01.2019 18:45
Ten tort wygląda wspaniale w Twoim wykonaniu :)

Basiliana

24.01.2019 21:55
Polewa bardzo ładnie się prezentuje, podobnie zresztą jak cała dekoracja. Pierwszy raz widzę lizaki bezowe:)

bietka

24.01.2019 11:14
Smakowity torcik : )

Bożena Matuszczyk

24.01.2019 09:06
Wspaniały torcik.Pomysłowo z lizakami bezowymi .;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat