Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo-kokosowe ciasteczka z majonezem
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli.
Ciągle mieszając - wbić jajko, dodać majonez i następnie mąkę uprzednio przesianą z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
Na końcu wsypać wiórki kokosowe.
Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie z masy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę obtoczyć w wiórkach kokosowych i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować spore odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczecie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.)
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 190 stopniach.
Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche.