Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowo-kokosowe ciasteczka z majonezem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
To moje autorskie ciasteczka, które są baaardzo delikatne, kruche i cudownie pachną. Czekoladowo-kokosowy posmak sprawia, że naprawdę niesamowicie kuszą!

Składniki:

Około 16 sztuk:

masło 82% 85 gramów
cukier 100 gramów
sól 1 szczypta
majonez 1 łyżka
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 165 gramów
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

kakao 3 łyżki
wiórki kokosowe 50 gramów

Ponadto:

wiórki kokosowe 0.3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo-kokosowe ciasteczka z majonezem

Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli.
Ciągle mieszając - wbić jajko, dodać majonez i następnie mąkę uprzednio przesianą z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
Na końcu wsypać wiórki kokosowe.
Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie z masy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę obtoczyć w wiórkach kokosowych i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować spore odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczecie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.)
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 190 stopniach.
Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:40
Dobre to jest. Głos oddany.
Bożena Matuszczyk 14.02.2019 14:11
Ja porywam takie wyjątkowe ciasteczka do kawusi. Pychotka.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak