Czekoladowo jagodowe ciasto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolady mlecznej

    200 g
  • mrożonych jagód

    3/4 szk
  • mogą być świeże

  • drobnego cukru brązowego

    200 g
  • margaryna kostka

    150 g
  • kakao

    1 łyżka
  • jajko

    3
  • mąki pszennej typ 500

    150 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier puder

  • draże

    100 białe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladowo jagodowe ciasto foto
W kąpieli wodnej roztopić margaryną z czekoladą mleczną.
Krok 2 - Czekoladowo jagodowe ciasto foto
Po roztopieniu tych składników dodać cukier i wymieszać aż cukier się rozpuści. Następnie mieszając dodawać po jednym jajku a gdy jajka połączą się z czekoladą dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i wymieszać ciasto. Na koniec dodać jagody i białą polewę ( polewa i tak się rozpuści i nie będzie widoczna, a jagody można obtoczyć w mące ) i ponownie ciasto wymieszać.
Krok 3 - Czekoladowo jagodowe ciasto foto
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni na 40-45 minut do suchego patyczka.
Krok 4 - Czekoladowo jagodowe ciasto foto
Po upieczeniu ciasto wyjąć, przestudzić a potem posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agata3 20.07.2013 16:20
Super wyrosło ;)
Zdzisław 20.07.2013 11:45
pyszne ciasto na deser
monisia1977 20.07.2013 11:28
super ciacho
KasiaK90 20.07.2013 09:52
uwielbiam takie ciasta! mniam!
lara 20.07.2013 09:31
bardzo ciekawy przepis
usmiech 19.07.2013 23:08
musi być pyszne
Dorota76 19.07.2013 22:32
musi mieć ciekawy smak
owca441 19.07.2013 21:19
świetne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat