Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo-gruszkowe ciasto na oleju kokosowym
Olej rozpuszczamy i studzimy.
Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, całość dokładnie miksujemy. Następnie powoli dosypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Kolejno dolewamy rozpuszczony (! nie gorący) olej kokosowy, całość miksujemy.
Na koniec do masy dodajemy pokrojone gruszki, mieszamy łyżką. Kolejno wsypujemy krople czekolady, znów mieszamy łyżką.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną np. kaszą manną tortownicę. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka (w przypadku takich ciast zawsze stosujemy zasadę suchego patyczka, ponieważ czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika).
Ciasto po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.