Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowiec z wiśniami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt ciemny
krem czekoladowy
wiśnie w syropie

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowiec z wiśniami

Krem:
czekolada deserowa
2 jajka
niecała szklanka cukru
kostka masła
cukier wanilinowy
alkohol 25min

Jajka ubijać z cukrami i szczyptą soli w kąpieli wodnej, aż masa zbieleje i powiększy objętość.Odstawić do przestudzenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Masło ucierać mikserem do białości i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę.Następnie dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną. Na koniec powoli (bardzo wolno wlewać i mieszać łyżką w jedną stronę, żeby się nie zważyło) wlać alkohol (wódką/rum/koniak).

Odsączone z syropu wiśnie wymieszać z kremem. Ciasto (gotowe lub domowy biszkopt o 3blatach) przełożyć kremem. Wierzch polać polewą czekoladową. Schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hanna5 30.07.2012 12:08
uwielbiam takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak