Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowiec z wiśniami
czekolada deserowa
2 jajka
niecała szklanka cukru
kostka masła
cukier wanilinowy
alkohol 25min
Jajka ubijać z cukrami i szczyptą soli w kąpieli wodnej, aż masa zbieleje i powiększy objętość.Odstawić do przestudzenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Masło ucierać mikserem do białości i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę.Następnie dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną. Na koniec powoli (bardzo wolno wlewać i mieszać łyżką w jedną stronę, żeby się nie zważyło) wlać alkohol (wódką/rum/koniak).
Odsączone z syropu wiśnie wymieszać z kremem. Ciasto (gotowe lub domowy biszkopt o 3blatach) przełożyć kremem. Wierzch polać polewą czekoladową. Schłodzić.