Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowiec z kaszy jaglanej

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki ciasto

kasza jaglana 1,5 szklanki
olej 5 łyżek
woda 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka
miód 1 łyżka
kakao 4 łyżki
ocet 10 % 1 łyżeczka
sól do smaku

dodatki

banan 1 sztuka
czekolada gorzka 1/2 tabliczki+ 1 kostka
śmietana 30% 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowiec z kaszy jaglanej

Kaszę mielimy na drobną mąkę.
Do naczynia z mąką jaglaną dodajemy kakao, sodę, sól.
Dodać cukier, wymieszać. Następnie wlać ocet, olej, miód i wodę.
Wymieszać do połączenia się składników.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze ok. 180ºC przez około 30 minut do suchego patyczka.

Polewa:
W małym garnuszku rozpuszczamy czekoladę z 100 ml śmietanki, konsystencja ma być gęsta, wylewamy równo na ciasto.
Po ostygnięciu układamy na polewę pokrojonego w plasterki banana a na górę układamy ubitą śmietanę (pozostałe 200 ml).
Pozostałą kostkę czekolady ścieramy na tarce i dekorujemy ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 08.11.2016 19:37
Smaczne ciasto. Ciekawe czy można kaszę zastąpić latkami błyskawicznymi (jaglanymi)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak