Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe z brzoskwiniami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 1 sztuka
woda 1\\2 szklanki
cukier 1 szklanka
mąka 2 szklanki
jajko 4 sztuki
kakao 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Krem:
maślanka brzoskwiniowa 2 szklanki
śmietana kremówka 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
cukier puder 2 łyżeki
DODATKOWO:
brzoskwinie 1/2 kg
gorzka czekolada 10 dag
mleko 1 łyżka
likier brzoskiwiniowy do nasączenia

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe z brzoskwiniami

Margarynę rozpuścić z 1/2 szklanki wody ,kakao i cukrem chwilę razem pogotować i ostudzić ,do czekoladowej masy dodać żółtka,przesianą mąkę i mikserem mieszać do powstania pęcherzyków powietrza na koniec delikatnie połączyć z pianą z białek,przełożyć do niewielkiej formy lub tortownicy ,piec do 40 min w temp 180st.Upieczone przedzielić na dwa placki i nasączyć je likierem .
Galaretkę rozpuścić w 1.1/2 szklanki wody i do gorącej dodać podzielone na niewielkie kawałki brzoskwinie ,zostawić do ostudzenia( w tym czasie brzoskwinie się sparzą i nasiąkną galaretką)zanim galaretka zastygnie wyciągnąć z niej owoce.
Maślankę wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody ,połączyć z ubitą z cukrem pudrem śmietanką, delikatnie wymieszać na koniec dodać brzoskwinie i pokrojoną w małe kawałki galaretkę ,zostawić do lekkiego zgęstnienia i przełożyć kremem ciasto ,polać rozpuszczoną z mlekiem czekoladą ,schłodzić w lodówce .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.05.2013 18:20
wygląda bardzo pysznie :)
katarzyna124 17.10.2011 17:54
bardzo fajny przepis:)
Anna169Hosz 01.09.2011 22:27
Pyszności.
Beatris 28.05.2011 08:09
Pianka z maślanką... fajny pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak