Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe tulipany

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

czekolada gorzka 1
czekola biała 1/2
śmietanka kremowa 200 ml
filiżanka o zaokrąglonym kszta
folia spożywcza

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe tulipany

Kroki postępowania

1
Dzień przed robieniem tulipanów: 2-3 filiżanki napełnić wodą i wstawić do zamrażalnika. Na drugi dzień wyciągnąć lód i ciasno obwinąć folią.
Krok 1 - Czekoladowe tulipany foto
2
Czekolady osobno rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Białą czekoladę wylać na gorzką tworząc paski.
Krok 2 - Czekoladowe tulipany foto
3
Trzymając za koniec folii zanurzamy ją w czekoladzie z czterech stron tworząc w ten sposób płatki tulipana. Lód spowoduje, że czekolada prawie natychmiast zastygnie.
Krok 3 - Czekoladowe tulipany foto
4
Delikatnie wyjąć lód i usunąć folię z płatków czekolady. Odstawić do lodówki.
Krok 4 - Czekoladowe tulipany foto
5
Krem: Śmietanę ubić dodać resztę czekolady i wymieszać. Napełnić nasze czekoladowe tulipany, ozdobić. Można podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce.
Krok 5 - Czekoladowe tulipany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 18.10.2014 17:59
rewelacyjne :)
Stenka 18.09.2013 07:44
piękne to i dobre, zabieram przepis i wypróbuję
Katarzyna59 20.06.2013 09:11
bardzo fajny przepis
dwa pokoje z kuchnią 19.06.2013 10:21
doskonały pomysł z tym tulipanem! jestem pod wrażeniem :)
aisoglam 18.06.2013 23:57
Pysznie i pięknie :)
Gary Michy 18.06.2013 21:19
Świetny pomysł :)
halina17 18.06.2013 17:20
Pomysłowy deser.
eMMe 18.06.2013 17:05
Bajeczne te tulipanki:)
iziona 18.06.2013 13:35
Piękny ten deserek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak