Czekoladowe serduszka na walentynki

Czekoladowe serduszka na walentynki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    250 g
  • cukier

    220 g
  • masło

    130 g
  • jogurt naturalny

    1150 ml
  • woda

    180 ml
  • jajka

    2
  • czekolada gorzka

    100 g
  • kakao

    5 łyżek
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Polewa

  • biała czekolada

    150 g
  • masło

    1 łyżka
  • mleko

    2-3 łyżki
  • barwnik spożywczy czerwony

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Ciasto

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i mieszając podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę. i mieszamy.
Do drugiej miski wybijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny i miksujemy do połączenia się składników. Do miski z mąką dodajemy roztopione masło, mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy masę jajeczną i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o wymiarach 34 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 25-30 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Wierzch ciasta równamy, ścinając nożem wszelkie nierówności. Foremką w kształcie serduszka wycinamy ciastka.

Polewa

Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy mleko i mało. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy odrobinę czerwonego barwnika i mieszamy, aby polewa równomiernie zabarwiła się na czerwony kolor. Polewą dekorujemy serduszka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat