Czekoladowe serduszka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    200 g
  • czekolada mleczna

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do szklanej miski, którą ustawiamy na rondelku z wodą. Wodę podgrzewamy na wolnym ogniu , uważając aby jej nie zagotować.Czekoladę mieszamy co jakiś czas do momentu aż się rozpuści. Zdejmujemy miskę z rondelka, owijamy ręcznikiem aby zapobiec wychłodzeniu czekolady i dodajemy połamaną czekoladę mleczną. Mieszamy do momentu aż się rozpuści. Do formy wlewamy płynną masę czekoladową i równamy wierzch. Uderzamy delikatnie formą o blat stołu czy szafki aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawiamy formę w chłodne miejsce na minimum 30 minut aby czekolada stężała. Po wyjęciu z formy czekoladki mogą mieć po bokach nadmiar czekolady, wtedy odcinamy je nożykiem. Ja część czekoladek owijam w ozdobną folię.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 21.03.2015 13:53
domowe najlepsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat