Czekoladowe pierożki z twarogiem

Czekoladowe pierożki z twarogiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 gram
  • kakao

    3 łyżki
  • olej

    1 łyżka
  • cukier

    4 łyżki
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • twaróg

    400 gram
  • żółtko jaja

    1
  • śmietana kremówka

    250 gram
  • sól

  • woda ciepła

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej,dodaj olej,kakao i wodę. Wyrób ciasto.
Zagnieć w kulkę,przykryj ściereczką i odstaw.
Twarożek wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym dokładnie wymieszaj. Dodaj żółtko i wymieszaj ponownie.
Ciasto wyłóż na stolnice i cienko rozwałkuj. Wycinaj krążki na pierogi. Na każdy nałóż pełną łyżeczkę sera i sklej.
Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez ok 3 minuty od momentu kiedy wypłyną na wierzch.


Ewa Wojtaszko
Gotowe pierożki najlepiej podawać z ubitą kremówką,posypane np cukrem pudrem lub polane miodem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat