Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe oponki

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,3/4 szklanki
smietana 18% 1/2 szklanki
czekolada w proszku 1/2 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
DODATKOWO:
olej do smażenia
biały ser 1/2 wiaderko

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe oponki

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z czekoladą i proszkiem do pieczenia, dodać ser, śmietanę oraz żółtka i wódkę z podanych składników zagnieść ciasto. Stolnicę podsypać mąką bo ciasto się klei i rozwałkować na około 1,5 cm, następnie szklanką wyciąć większe krążki, a w nich mniejsze kółeczka.
Krok 1 - Czekoladowe oponki foto
2
W płaskim garnku rozgrzać spora ilość oleju i w gorącym smażyć oponki po kilka minut z każdej strony, z wyciętych kółeczek można zagnieść ciasto i ponownie wyciąć oponki, ale można też je usmażyć jak malutkie pączki.
Krok 2 - Czekoladowe oponki foto
3
Usmażone oponki odsączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu i ułożyć na kratce po wierzchu polać rozpuszczoną polewą czekoladową i dowolnie ozdobić,
Krok 3 - Czekoladowe oponki foto
4
następnie zostawić do jej zastygnięcia.
Krok 4 - Czekoladowe oponki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eMMe 27.01.2014 23:34
Ale pyszności:)
Ania84 27.01.2014 22:29
aż ślinka cieknie takie pysznie kolorowe
Noruas 27.01.2014 21:05
Bardzo apetyczne!
ao_12 27.01.2014 20:39
pycha oponki :)
as28 27.01.2014 20:31
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak