Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe naleśniki

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomarańcza 2 sztuka
borówka amerykańska 20 dag
mleko 2% 2 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 3 sztuka
czekolada gorzka 5 dag
serek homogenizowany 40 dag
olej rzepakowy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe naleśniki

Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim dokładnie gorzką czekoladę i pozostawiamy do przestudzenia.

Do mleka dodajemy jajka, 2 łyżki oleju oraz mąkę pszenną, dokładnie miksujemy.

W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub mleka.

Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę (bez albedo) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Albedo pomarańczy (a więc całą białą skórę z zewnątrz odkrawamy, a miąższ kroimy w plasterki.

Rozgrzewamy patelnię, którą smarujemy następnie ręcznikiem papierowym nawilżonym odrobiną oleju.

Smażymy z obu stron na rumiano cienkie naleśniki.
Naleśniki układamy na dużym talerzu i przykrywamy drugim talerzem, aby nie ostygły.

Każdy naleśnik smarujemy serkiem homogenizowanym. Składamy na pół, układamy plasterek pomarańczy i jeszcze raz składamy naleśnika na pół.

Wierzch naleśników smarujemy odrobiną serka. Przybieramy borówkami amerykańskimi i posypujemy skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak