Ifa

Czekoladowe muffiny z mascarpone i truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło

    100 g
  • cukier

    150 g
  • jajka

    2
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • mleko

    50 ml
  • kakao

    2 łyżki

Nadzienie

  • serek mascarpone

    250 g
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • truskawki świeże

    12 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową. Masło musi być miękkie.

2. W misie miksera utrzyj na puch masło i cukier. Dodawaj pojedynczo jajka ciągle ubijając.

3. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao.

4. Do masy jajecznej dodawaj naprzemiennie mąkę i mleko, miskuj krótko i na wolnych obrotach.

5. Formę na muffiny z 12 otworami wyłóż papierowymi papilotkami, piekarnik nagrzej do 180 st. C.

6. Mascarpone wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Truskawki umyj, porządnie osusz i oderwij szypułki.

7. Do foremek nakładaj po 1-1,5 łyżki ciasta, potem 1-1,5 łyżki mascarpone i na środek truskawkę (lepiej wybierać mniejsze). Na górę resztę ciasta.

8. Muffiny piecz ok. 20-25 minut. Studź w formie. Jeśli chcesz, możesz podać je ciepłe, wówczas serek wypływa jak lawa ze środka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aniagdz 26.06.2015 08:51
coś pysznego, super przepis!
Hrabina w kuchni 24.06.2015 13:40
Super! 5 z plusem :)
Wacław 24.06.2015 11:32
znakomity deser :-)
Mama niejadka 24.06.2015 09:47
Pyszne muffinki
Maridka19 24.06.2015 09:28
Pyszne muffinki :)
ilka01 24.06.2015 09:15
pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat