Czekoladowe miski z kremem kawowym i pomarańczą

Czekoladowe miski z kremem kawowym i pomarańczą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    200 gram
  • ser mascarpone

    250 gram
  • śmietana kremówka

    250 mililitr
  • pomarańcza

    1 sztuka
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżeczka
  • cukier puder

    1 łyżka
  • biszkopty okrągłe

    60 sztuka
  • czekolada gorzka

    2 kostka
  • woda

    1 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pędzelkiem wysmarować wnętrze silikonowych foremek. Wstawić na chwilę do lodówki do zastygnięcia. Czynność powtórzyć dwukrotnie. Kiedy czekolada zastygnie i utworzy miseczkę delikatnie zdjąć silikonową foremkę, a czekoladowe miski włożyć do lodówki. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wody i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać ser mascaropne, dolać kawę i ubić na gładką masę. Z pomarańczy zetrzeć skórkę (lub odkroić, usunąć białą część i posiekać w drobną kostkę). Biszkopty pokruszyć i wsypać na dno czekoladowych misek. Nasączyć sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Na biszkopty ułożyć krem. Ponownie ułożyć biszkopty i nasączyć je sokiem. Na wierzchu dodać krem i posypać skórką z pomarańczy i startymi kostkami czekolady. Schować do lodówki. Trzymać w lodówce do czasu podania. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 08.09.2015 08:50
Apetyczny deserek.
pawlito 28.12.2013 13:34
niebo w gębie aż pozazdrościć
EmciaPichci 20.06.2013 08:41
mm niebo w gębie!
Stenka 09.05.2013 07:58
apetycznie wyglądają
miroslawa 02.12.2012 05:55
super
Monika58 01.12.2012 19:28
ladnie sie prezentują
ewelinapac 01.12.2012 17:52
świetne
ewka1978 01.12.2012 17:52
smakowicie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat