Czekoladowe kuleczki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 szkl
  • jajko

    2 szt
  • olej

    1/4 szkl
  • mleko

    1/4 szkl
  • cukier

    1/3 szkl
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 płaska łyżeczka
  • spirytus

    2 łyżki
  • czekolada gorzka

    200 g
  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladowe kuleczki foto
Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Mokre składniki, czyli olej, mleko, jajka umieścić w misce. Roztrzepać trzepaczką i połączyć z suchymi składnikami. Wlać do formy i piec ok 25min. Upieczone ciasto wystudzić, rozdrabniając palcami na mniejsze kawałki, żeby lepiej wyschło.
Krok 2 - Czekoladowe kuleczki foto
Całkowicie wystudzone ciasto zmiksować w rozdrabniaczu na piasek. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać razem ze spirytusem do ciasta. Wymieszać. Formować kulki z ciasta.
Krok 3 - Czekoladowe kuleczki foto
Formując kulki wielkości orzecha włoskiego obtaczać od razu w wiórkach kokosowych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 02.03.2014 18:23
Fajne takie kuleczki, do kawki w sam raz :)
magda1976 15.02.2014 16:06
Mmmm, to są smaki mojego dzieciństwa
gusia1000 12.02.2014 23:55
Lubię to jeść.
Alex_M 11.02.2014 11:58
fantastyczne :)
mysza75 11.02.2014 11:36
kuleczki co się rozpływają w ustach, boskie są
Triss 11.02.2014 10:00
super trufelki. ;)
Renata9 10.02.2014 15:33
bardzo smaczne kuleczki
gosia56 10.02.2014 08:19
to ja poproszę jedną kuleczkę
patryska76 10.02.2014 08:04
Pyszności ;-)
Klausia 10.02.2014 08:01
fantastyczny przepis, świetne kulki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat