Czekoladowe krówki

Czekoladowe krówki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • masło

    1/3 kostki
  • czekolada mleczna

    1 tabliczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Czekoladowe krówki

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladowe krówki foto
Mleko zagotować z cukrem.
Krok 2 - Czekoladowe krówki foto
Gotować na dużym ogniu (najlepiej w dużym garnku, żeby nie wykipiało) tak długo, aż mleko nie będzie się już podnosiło (kipiało) i zacznie \"bulgotać\". Pamiętać o mieszaniu, żeby się nie przypaliło.
Krok 3 - Czekoladowe krówki foto
Mleko z cukrem zdjąć z ognia i wymieszać z czekoladą i masłem.
Krok 4 - Czekoladowe krówki foto
Jak się rozpuszczą i połączą z mlekiem, masę przelać do wysmarowanych lekko olejem foremek na pralinki (mogą to też być silikonowe foremki na kostki lodu).
Krok 5 - Czekoladowe krówki foto
Schładzać w lodówce ok.2 godziny. Po tym czasie krówki delikatnie wyjąć z foremek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Sroczka 19.05.2013 23:39
Ale urocze i pyszne misie.
Beatris 14.11.2012 21:35
W takim razie u nas mama jest kochańsza od taty, bo to ja je dzieciom zrobiłam. Ha ha.
pacpaw 14.11.2012 20:51
no nie krówki domowej roboty? Przecież jeśli tatuś to zrobi swojemu dziecku będzie bardziej kochańszy od mamy :o)
Izabela/bella81 13.01.2012 20:40
śliczniutkie:)
Jolanta_P-S 04.10.2011 20:55
świetne, ostatnio takie foremki widziałam w ikei,chyba sobie kupię:)
sylwia / sytofala 04.10.2011 14:15
piękne misie
BernadettaP 04.10.2011 13:32
Cudne:-)
ewasylwia 04.10.2011 12:17
jakie fajne
Magdalena67 04.10.2011 11:37
niesamowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat