Czekoladowe kokosanki

Czekoladowe kokosanki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    jaj 1 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • wiórki kokosowe

    200 g
  • czekolada gorzka

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka wlać do miski i umieścić ją nad garnkiem z gotującą się wodą. Robiąc tzw kąpiel wodną. Wsypać cukier i ubijać trzepaczką do czasu, aż białka zbieleją, a cukier się rozpuści. Wsypać drobne wiórki kokosowe. Miksować, aż masa stanie się bardzo ciepła i zacznie gęstnieć. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Odstawić do przestudzenia. Z jeszcze ciepłej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 25 min. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cris04

28.10.2016 23:30
Proste, a jakie słodziutkie!

Bernadeta1

28.10.2016 16:44
pyszne słodkości

Justi2401

28.10.2016 12:11
Tak niewiele składników, a takie świetne ciasteczka :) Pycha!

mysza75

28.10.2016 10:51
świetne twoje kokosanki

gosia56

28.10.2016 09:58
takich kulek jeszcze nie robiłam ani nie jadłam ;)

RenataZ-et

28.10.2016 09:46
super pomysł :)

KORAL

28.10.2016 09:38
Świetne, wiórki i czekolada dobre połączenie :)

Edith85

28.10.2016 07:22
Uwielbiam :-)

gusia1000

28.10.2016 00:42
Pyszna słodkość.

Iwusia

27.10.2016 23:58
zjadłabym takie kokosanki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat