Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe Jeże
Białka oddzielić od żółtek . Ubić sztywną pianę z białek. Dodać cukier, miksować, dodawać żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia.Wylać do wysmarowanej blaszki. Piec 35 min w temp 160 C.
2.PONCZ:
Wodę, cukier i kompot doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
3.SKŁADANIE JEŻA:
Biszkopt pokroić na trzy części. Z papieru zrobić 3 szablony, każdy będzie kolejno mniejszy od poprzedniego. Według tych szablonów obciąć każdą warstwę biszkoptu w kształcie jeża.
4.KREM CZEKOLADOWY:
Zagotować śmietanę. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i mieszać energicznie, aż roztopi się na gładką masę. Przestudzić do temperatury pokojowej, mieszając od czasu do czasu. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Przed użyciem ubić jak śmietanę w schłodzonej misce.
5.Największą warstwę biszkoptu kładziemy na podstawce. Nasączamy ją ponczem, kładziemy warstwę kremu. Następnie mniejszą warstwę biszkoptu, poncz i krem. Ostatnia jest najmniejsza warstwa, nasączamy ją i smarujemy kremem cały tort. Na samej górze jeż będzie zaokrąglony, używamy do tego kremu, wyrównujemy boki. Wkładamy tort do lodówki na minimum 30 minut
6.Z draży robimy oczy i nosek ( mogą być rodzynki)
Z pestek słonecznika wbijamy kolce.
7.Przygotowujemy 2 zielone galaretki wg przepisu na opakowaniu. Wylewamy do płaskiego naczynia. Odstawiamy do stężenia. Kroimy w kostkę.Układamy obok jeża.
SMACZNEGO !