Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe ganache z fistaszkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gorzka czekolada 100 g
czekolada mleczna 50 g
śmietana 500 ml
cukier 30 g
kakao 2 łyżki
orzeszki ziemne 75 g

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ganache z fistaszkami

Zbielić cukier na patelni bez ruszania go ani nie mieszając.
Dodać orzeszki ziemne (solone) i mieszać na średnim ogniu aż cukier skarmelizuje się na orzeszkach.
Wysypać na talerz, ostudzić i posiekać mikserem lub nożem.
Pokroić czekoladę na małe kawałki.
Doprowadzić śmietanę do wrzenia, wylać ją na czekoladę, mieszać łagodnie aż cała czekolada się stopi.
Przesiać kakao (kakao gorzkie), dobrze wymieszać.
Przelać krem do 6 szklanek.
Wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
Przed podaniem posypać orzeszkami.

POMYSŁY: można zastąpić orzeszki ziemne laskowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 09.03.2014 18:40
Oj zjadłabym chętnie :-)
Smaczna_B 21.02.2014 17:53
zbielić , czyli trochę go rozpuścić. ja tak myślę...przepis ciekawy
SmacznaPyza 10.02.2014 15:51
zbielić cukier na patelni ??? zupełnie nie rozumiem o co chodzi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak