Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe clafoutis
na 4 porcje
ciasto
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżka wódki
dodatki
- 1 rabarbar
- 3 łyżki płatków migdałów
- tłuszcz do wysmarowania formy
- 4 łyżki miodu
forma żaroodporna – poj 1,1 litra
Piekarnik nastawiłam na 195stopni. Wysmarowałam formę margaryną. Rabarbar obrałam, pokroiłam w kostkę i wysypałam do naczynia. Składniki na ciasto wymieszałam dokładnie i zalałam rabarbar.
Wstawiłam do piekarnika na 20 minut. Wysunęłam, obsypałam migdałami. Piekłam kolejne 10-5 minut. Zmniejszyłam do 180. Przekroiłam na 4 części i wstawiłam do piekarnika na 15 minut. Deser jest mało słodki.
Podajemy na ciepło. Każdą porcję polewamy miodem tuż przed podaniem.