Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe clafoutis

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 1 szklanka
mleko 3/4 szklanki
cukier 4 łyżki
jaja 2 szt
kakao 1 łyżka
wódka 1 łyżka
rabarbar 1 szt
płatki migdałowe 3 łyżki
miód 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe clafoutis

Dzisiaj wyjątkowo na blogu słodkie przepisy, a ten przepis bardzo spontanicznie się pojawił. Klafuś jest pyszny, ale zapomniałam już jak bardzo. Dodatki idealnie dobrane. Wszystko wyśmienite, serdecznie polecam:)


na 4 porcje
ciasto
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżka wódki

dodatki
- 1 rabarbar
- 3 łyżki płatków migdałów
- tłuszcz do wysmarowania formy
- 4 łyżki miodu

forma żaroodporna – poj 1,1 litra

Piekarnik nastawiłam na 195stopni. Wysmarowałam formę margaryną. Rabarbar obrałam, pokroiłam w kostkę i wysypałam do naczynia. Składniki na ciasto wymieszałam dokładnie i zalałam rabarbar.

Wstawiłam do piekarnika na 20 minut. Wysunęłam, obsypałam migdałami. Piekłam kolejne 10-5 minut. Zmniejszyłam do 180. Przekroiłam na 4 części i wstawiłam do piekarnika na 15 minut. Deser jest mało słodki.

Podajemy na ciepło. Każdą porcję polewamy miodem tuż przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna30 22.05.2013 12:52
Jak rabarbar i migdały to na pewno pyszne :)
Ola1984 22.05.2013 10:03
Pyszna propozycja na deser.
Cranberry 22.05.2013 10:01
musi być smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak