Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką
W naczyniu umieścić mąkę, zmielone migdały i cukier trzcinowy. Wlać roztopione masło i wszystko razem wyrobić między palcami na kruszonkę.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
W garnuszku rozpuścić masło. Dodać połamaną czekoladę, cukier trzcinowy, kakao i mleko. Mieszając podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady i cukru. Powinna powstać jednolita czekoladowa masa. Odstawić do wystudzenia.
Do wystudzonej mieszanki dodawać mąkę w kilku turach, mieszając łyżką po każdym dodaniu, tylko do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym żółtku, mieszając do połączenia.
Białka ubić na sztywno. Do masy czekoladowej dodać 2 łyżki ubitych białek i wymieszać w celu rozluźnienia ciasta. Następnie dodać resztę piany i bardzo delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm ( lub nieco mniejszej ), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać wypestkowane śliwki, rozcięciem ku górze. Posypać równomiernie kruszonką. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Smacznego :)