Czekoladowe ciasto z pieczonych buraków

Czekoladowe ciasto z pieczonych buraków

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto jest naprawdę pyszne, wilgotne oraz takie... mooocno czekoladowe! Poza tym nie wymaga wielkich umiejętności i długo pozostaje świeże. Buraki są niewyczuwalne, więc nikt nie zorientuje się co jest tym tajemniczym składnikiem, dzięki któremu całość jest niezwykle kusząca.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na formę o średnicy 22-23 cm, ciasto:

  • buraki czerwone pieczone

    250 gramów
  • jajka

    3 sztuki
  • olej

    200 mililitrów
  • cukier

    200 gramów
  • mąka pszenna

    175 gramów
  • kakao

    50 gramów
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki
  • czekolada gorzka

    100 gramów

Polewa:

  • czekolada

    50 gramów
  • mleko

    50 mililitrów
  • miód

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce połączyć przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier.

Wcześniej przygotowane puree z buraków, jajka i olej należy zmiksować w malakserze lub za pomocą blendera.

Następnie do mokrych składników dodać suche i wszystko razem dokładnie wymieszać rózgą - jedynie do połączenia się całości.
Na końcu do masy wmieszać uprzednio posiekaną (na drobno) gorzką czekoladę.

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni (piekłam w piekarniku gazowym).

Przygotować polewę.
W rondelku podgrzać śmietankę/mleko z miodem i tuż przez zagotowaniem garnuszek zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie całość wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego i pozostawić do lekkiego zgęstnienia.

Gęstniejąca polewę rozprowadzić na wierzchu ostudzonego ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat