Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe ciasto z pieczonych buraków

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto jest naprawdę pyszne, wilgotne oraz takie... mooocno czekoladowe! Poza tym nie wymaga wielkich umiejętności i długo pozostaje świeże. Buraki są niewyczuwalne, więc nikt nie zorientuje się co jest tym tajemniczym składnikiem, dzięki któremu całość jest niezwykle kusząca.

Składniki:

Na formę o średnicy 22-23 cm, ciasto:

buraki czerwone pieczone 250 gramów
jajko 3 sztuki
olej 200 mililitrów
cukier 200 gramów
mąka pszenna 175 gramów
kakao 50 gramów
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
czekolada gorzka 100 gramów

Polewa:

czekolada 50 gramów
mleko 50 mililitrów
miód 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ciasto z pieczonych buraków

W misce połączyć przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier.

Wcześniej przygotowane puree z buraków, jajka i olej należy zmiksować w malakserze lub za pomocą blendera.

Następnie do mokrych składników dodać suche i wszystko razem dokładnie wymieszać rózgą - jedynie do połączenia się całości.
Na końcu do masy wmieszać uprzednio posiekaną (na drobno) gorzką czekoladę.

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni (piekłam w piekarniku gazowym).

Przygotować polewę.
W rondelku podgrzać śmietankę/mleko z miodem i tuż przez zagotowaniem garnuszek zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie całość wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego i pozostawić do lekkiego zgęstnienia.

Gęstniejąca polewę rozprowadzić na wierzchu ostudzonego ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:12
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak