Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ciasto z pieczonych buraków
W misce połączyć przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier.
Wcześniej przygotowane puree z buraków, jajka i olej należy zmiksować w malakserze lub za pomocą blendera.
Następnie do mokrych składników dodać suche i wszystko razem dokładnie wymieszać rózgą - jedynie do połączenia się całości.
Na końcu do masy wmieszać uprzednio posiekaną (na drobno) gorzką czekoladę.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni (piekłam w piekarniku gazowym).
Przygotować polewę.
W rondelku podgrzać śmietankę/mleko z miodem i tuż przez zagotowaniem garnuszek zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie całość wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego i pozostawić do lekkiego zgęstnienia.
Gęstniejąca polewę rozprowadzić na wierzchu ostudzonego ciasta.