Czekoladowe ciasto z czarnymi porzeczkami i likierem kawowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    120 g
  • czekolada gorzka

    80 g
  • likier kawowy

    180 ml
  • jajko

    3
  • cukier

    100 g
  • kakao

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    180 g
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • porzeczki czarne

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do rondelka wkładamy masło i podgrzewamy na niewielkim ogniu do rozpuszczenia. Dodajemy czekoladę, cukier, kakao i na końcu likier. Mieszamy co jakiś czas, aż czekolada całkowicie się roztopi. Odstawiamy do przestudzenia.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę pszenną, proszek, sól i sodę.

Do trzeciej miski dodajemy jajka i lekko roztrzepujemy je rózgą (nie ubijamy piany). Następnie dodajemy zawartość rondelka z likierem i mieszamy do połączenia. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i mieszamy rózgą kuchenną, aż nie będzie grudek. Do ciasta dodajemy porzeczki i delikatnie łączymy je z ciastem. Keksówkę o wymiarach 11x35 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przelewamy ciasto.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez przez około 35 - 45 minut. Ciasta pod koniec pieczenia może być nadal wilgotne. Ciasta nie pieczemy do tzw. "suchego patyczka".
slodkieniebo
Ostudzone ciasto możecie polać ulubioną polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 04.09.2016 18:54
Zabieram przepis
GOSIA18 14.10.2015 14:43
Wyjątkowy deser
slodkieniebo 14.10.2015 08:43
Dziękuję :)
Kolorowa 13.10.2015 21:09
Bardzo ładne ciasto
JulkaTomeczek 13.10.2015 19:26
Pyszne ciasto
misia53 13.10.2015 19:17
Wygląda bardzo apetycznie
wyattearp 13.10.2015 19:13
przepis zabieram
Mama niejadka 13.10.2015 18:56
Super wygląda
marenka 13.10.2015 17:13
fajne ciasto
Jadwiga/Jaga85 13.10.2015 15:41
Piękne zdjęcia i oczywiście ciasto!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat