Czekoladowe ciasto z cukinii (fit)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto z cukinii w polewie z czekolady proteinowej to idealna słodka przekąska, która dostarczy mnóstwo pozytywnej energii. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale smakuje wspaniale - jest delikatne, wilgotne i naprawdę bardzo szybko znika! :)

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • cukinia

    550 gramów
  • ksylitol

    180 gramów
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • mąka orkiszowa

    1 szklanka
  • kakao

    0,5 szklanki
  • olej

    1 szklanka
  • jajko

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • laska wanilii

    0,5 sztuki

Polewa:

  • czekolada

    100 gramów
  • masło

    2 łyżki
  • mleko

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. CIASTO

Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na 10 minut. Obie mąki przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao. Cukier puder z ksylitolu (lub bezkalorycznego erytrolu)* ubijamy z jajkami za pomocą miksera, następnie dodajemy olej, ziarenka wanilii oraz suche składniki z miski. Miksujemy wszystko dla dobrego połączenia. Cukinię odciskamy delikatnie z nadmiaru soku, dodajemy do masy i mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55-60 minut (do suchego patyczka)**. Upieczone ciasto studzimy na kratce.

* Erytrol lub ksylitol w kryształkach zmielimy na cukier puder w młynku do kawy.

** Jeśli patyczek po tym czasie byłby mokry, przykryjmy wierzch ciasta folią aluminiową, aby ciasto się nie przypaliło i dopieczmy je w niskiej temperaturze.

KROK 2. POLEWA.

Czekoladę* dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na całkowicie ostudzone ciasto i odstawiamy do stężenia. Życzę smacznego! :)

* Użyłam czekolady proteinowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat