Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ciasto z cukinii (fit)
KROK 1. CIASTO
Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na 10 minut. Obie mąki przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao. Cukier puder z ksylitolu (lub bezkalorycznego erytrolu)* ubijamy z jajkami za pomocą miksera, następnie dodajemy olej, ziarenka wanilii oraz suche składniki z miski. Miksujemy wszystko dla dobrego połączenia. Cukinię odciskamy delikatnie z nadmiaru soku, dodajemy do masy i mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55-60 minut (do suchego patyczka)**. Upieczone ciasto studzimy na kratce.
* Erytrol lub ksylitol w kryształkach zmielimy na cukier puder w młynku do kawy.
** Jeśli patyczek po tym czasie byłby mokry, przykryjmy wierzch ciasta folią aluminiową, aby ciasto się nie przypaliło i dopieczmy je w niskiej temperaturze.
KROK 2. POLEWA.
Czekoladę* dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na całkowicie ostudzone ciasto i odstawiamy do stężenia. Życzę smacznego! :)
* Użyłam czekolady proteinowej.