Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe ciasto z cukinii (fit)

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto z cukinii w polewie z czekolady proteinowej to idealna słodka przekąska, która dostarczy mnóstwo pozytywnej energii. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale smakuje wspaniale - jest delikatne, wilgotne i naprawdę bardzo szybko znika! :)

Składniki:

Ciasto:

cukinia 550 gramów
ksylitol 180 gramów
mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka orkiszowa 1 szklanka
kakao 0,5 szklanki
olej 1 szklanka
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
laska wanilii 0,5 sztuki

Polewa:

czekolada 100 gramów
masło 2 łyżki
mleko 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ciasto z cukinii (fit)

KROK 1. CIASTO

Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na 10 minut. Obie mąki przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao. Cukier puder z ksylitolu (lub bezkalorycznego erytrolu)* ubijamy z jajkami za pomocą miksera, następnie dodajemy olej, ziarenka wanilii oraz suche składniki z miski. Miksujemy wszystko dla dobrego połączenia. Cukinię odciskamy delikatnie z nadmiaru soku, dodajemy do masy i mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55-60 minut (do suchego patyczka)**. Upieczone ciasto studzimy na kratce.

* Erytrol lub ksylitol w kryształkach zmielimy na cukier puder w młynku do kawy.

** Jeśli patyczek po tym czasie byłby mokry, przykryjmy wierzch ciasta folią aluminiową, aby ciasto się nie przypaliło i dopieczmy je w niskiej temperaturze.

KROK 2. POLEWA.

Czekoladę* dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na całkowicie ostudzone ciasto i odstawiamy do stężenia. Życzę smacznego! :)

* Użyłam czekolady proteinowej.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak