Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe ciasto lekko chrupiące

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
cukier kryształ 300 g
kakao 120 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
jajko 5 szt
mąka tortowa 400 g
proszek do pieczenia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ciasto lekko chrupiące

Masło roztapiamy i lekko studzimy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia, blaszkę najlepiej użyć małą prostokątną o wymiarach ok 23 cm.
W dużej misce mieszamy cukier, kakao, cukier waniliowy oraz sól. Zaczynamy mieszać mikserem dodając ostudzone masło. Zwiększamy obroty i dodajemy po kolei jajka, tak aby każde z osobna połączyło się z masą. Następnie ucieramy dalej.
Kiedy masa będzie już puszysta i gładka dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy mikserem na gładką masę.
Przelewamy ciasto do formy, pieczemy ok. 25-30 min.
Ciasto powinno być lekko suche i chrupiące, cudnie smakuje z ubitą śmietaną kremówką ale jako małe kwadratowe ciasteczko do herbaty. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 02.01.2016 21:01
świetne ciasteczko!!!
IwonaKa 07.06.2015 22:04
prosty przepis,a ciasto na pewno pyszne
Zdzisław 23.01.2015 18:11
takie słodkości lubię
Sroczka 23.01.2015 16:29
Pyszne ciasto, zjadłabym kawałek.
idealme 23.01.2015 16:24
mniam pycha!
kasiaw 23.01.2015 15:11
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak