Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe babeczki z kremem wiśniowym
Kroki postępowania
Wiśnie ( mogą być również mrożone, które wcześniej rozmrażamy, soku nie odlewamy ) umieścić w garnuszku i wymieszać z cukrem. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Wiśnie podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru. Następnie owoce zmiksować blenderem na gładko ( można dodatkowo przetrzeć przez sitko ). Postawić z powrotem na palnik, dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżeczce zimnej wody, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić do lodówki do stężenia.
W garnuszku roztopić masło. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, następnie rózgą kuchenną wymieszać do otrzymania jednolitej, gładkiej masy. Przestudzić.
Stężałą galaretkę wiśniową zmiksować ze schłodzonym serkiem mascarpone.
Smacznego :)