Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa wieża

5.0
(47)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 200 gram
masło 50 gram
śmietana kremowa 30% lub 36% 200 ml
orzechy laskowe 40 gram
esencja waniliowa 1 łyżeczka
rum 2 łyżeczki
biała czekolada 200 gram
śmietana kremowa 30% lub 36% 200 ml
masło 1 łyżka
jaja 2 sztuki
cukier 2 łyżeczki
woda 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
ryż preparowany 1 garść
czekolada mleczna 100 gram
czekolada gorzka 70 gram
śmietana kremowa 30% lub 36% 50 ml
herbatniki 40 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa wieża

Trufla:

1. W garnku o grubym dnie albo w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem i śmietaną.

2. Kiedy uzyskasz jednolitą masę odłóż na bok, aby lekko przestudzić. Następnie odłóż do lodówki na 30 minut.

3. Po tym czasie wyjmij masę z lodówki i dokładnie utrzyj na jedwabistą masę. I ponownie odłóż do lodówki na 30 minut.

4. Teraz raz jeszcze utrzyj czekoladową masę i dodaj drobno posiekane orzechy i herbatniki, ekstrakt waniliowy oraz rum. Dokładnie wymieszaj.

5. Masę równomiernie rozłóż pomiędzy 6 walców o średnicy 6 cm (zdjęcie obok).

6. Odłóż do lodówki

Mus z białej czekolady:

1. W rondelku o grubym dnie podgrzej wodę z cukrem, aż cukier się rozpuści. Gotuj około 1 minuty, aż powstanie lekki syrop. Zdejmij rondel w kuchenki.

2. Połamaną na małe kawałki czekoladę przełóż do rondelka i mieszaj, aż się rozpuści.Jeżeli czekolada nie będzie chciała się rozpuścić, połóż rondelek na kuchenkę i leciutko podgrzej.

3. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.

4. Teraz do masy dodaj żółtka, utrzyj i ponownie odstaw.

5. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywna pianę.

6. Dodaj białka do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.

7. Wylej masę z białej czekolady na masę truflową.

8. Włóż deser do zamrażarki na całą noc.

Dekoracja:

1. Rozpuść czekolady i 25 ml śmietany w rondelku. Lekko przestudź.

2. Wsypuj po kilka płatków śniadaniowych do czekolady i dokładnie obtocz w czekoladzie. Odstaw na pergamin tworząc wieżyczkę.

3. Kiedy masz przygotowane 6 dekoracji z płatków, włóż je do lodówki.

4. Do pozostałego sosu czekoladowego dodaj resztę kremówki i zamieszaj, aby powstała jednolita masa. Lekko przestudź.

5. Wyjmij deser z zamrażarki i zdejmij obręcze.

6.Polej górę deseru odrobiną sosu czekoladowego i wbij dekoracje z płatków śniadaniowych.

Wieża:

1. Do miseczki w jakiej będzie podawać deser wlej trochę sosu czekoladowego.

2. Na środek połóż wieżę czekoladową. Od razu podawaj.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jan_mag 11.01.2017 12:07
Wystrzałowy !
IZABELA29 11.12.2016 11:45
Cudnie wygląda
KORAL 16.03.2016 12:14
Cudeńko......
Małgorzata92 11.08.2015 10:58
Oryginalny przepis :)
paulette17 15.03.2015 18:58
Musi być bardzo smaczne i efektowne ! :)
kasia.s 10.11.2014 20:38
Muszę wybrać się do Pani na praktyki ;-)
erym 03.09.2014 21:46
chyle czola, pieknie wykonane!
pestka 28.04.2014 09:22
świetny deser, bardzo podoba mi się sposób podania
mirosława4 25.04.2014 21:18
prawdziwe arcydzieło :)
misiaczek-30 22.04.2014 09:39
Istne arcydzieło :)
Sylwia26 18.04.2014 15:17
wygląda wyśmienicie
Kucharka1992 17.04.2014 18:20
cudowne! gratulacje!
mirosława4 09.04.2014 20:09
prezentuje się pięknie
noninka77 09.04.2014 18:40
Rewelacja :))
Kasia35 07.04.2014 16:33
dzieło sztuki
Edith85 03.04.2014 19:46
rewelacyjny deser, jestem pełna podziwu
Katarzyna59 03.04.2014 17:14
rewelacja, super
usmiech 03.04.2014 10:55
ciekawy pomysł
PrzekaskiNaImpreze.pl
PrzekaskiNaImpreze.pl 02.04.2014 09:37
wow, wygląda obłędnie :)
Granita 01.04.2014 11:39
arcydzieło
krokus 31.03.2014 16:03
cudo deser
marines27 31.03.2014 09:33
świetnie wygląda, aż szkoda konsumować
berys18 30.03.2014 22:06
wspaniale wygląda
gosia1988 30.03.2014 17:24
wyśmienicie wygląda
Grazyna0211 29.03.2014 20:31
robi wrażenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak