Czekoladowa tarta z żurawiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO KRUCHE

  • mąka pszenna

    1 1/2 szkl
  • cukier

    1/4 szkl
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • masło

    100 g
  • żółtka

    2 szt
  • mleko

    zimne 2 łyżki

MASA SEROWA

  • twaróg zmielony

    500 g
  • śmietana kremowa 30%

    1/3 szkl
  • cukier

    1/3 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • jajka

    2 szt
  • czekolada gorzka

    100 g
  • żurawina

    ok 150 g

KREM ŻURAWINOWY

  • żurawina

    100 g
  • cukier

    1/2 szkl
  • woda

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • śmietana kremowa 30%

    2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladowa tarta z żurawiną foto
Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zimne mleko. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
Ciasto rozwałkować, podsypując lekko mąką. Nałożyć, bez rozciągania na tartę o średnicy 25 cm i zrównać. Nakłuć widelcem i podpiec 10 min w piekarniku nagrzanym do 190*C, najlepiej z obciążeniem.
Krok 2 - Czekoladowa tarta z żurawiną foto
Składniki na masę sernikową powinny być w temperaturze pokojowej. Dobrze zmielony twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, jajkami i mąką ziemniaczaną. Nie ubijać zbyt długo, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladę.
Krok 3 - Czekoladowa tarta z żurawiną foto
Masę sernikową przelać na podpieczony spód.
Krok 4 - Czekoladowa tarta z żurawiną foto
Rozłożyć żurawinę, wciskając ją w sernik i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę na 160 *C i piec jeszcze przez ok 30 min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Krok 5 - Czekoladowa tarta z żurawiną foto
Krem. Żurawinę wsypać do garnuszka razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Można podlać odrobiną wody. Smażyć, aż owoce zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Wlać rozpuszczoną w wodzie żelatynę i odstawić do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubić i połączyć z musem żurawinowym.
Krok 6 - Czekoladowa tarta z żurawiną foto
Krem żurawinowy przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy i wycisnąć na wystudzoną tartę. Smacznego :)
Mniam
Żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić, żeby nie była gorzka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 25.05.2016 11:37
pięknie wygląda
Alex_M 24.05.2016 17:45
fatastyczna :)
Kolorowa 20.05.2016 19:19
Ale fajne smaki !
Habibi 20.05.2016 18:02
apetyczna :)
Justi2401 20.05.2016 13:51
Aż ślinka leci na sam widok!
gosia56 20.05.2016 13:46
pyszna tarta;)
Madzai 20.05.2016 12:49
Bardzo efektowna :)
krokus 20.05.2016 12:19
cudownie wyglada
Malinka 20.05.2016 11:53
Po prostu REWELACJA!!!
2milutka 20.05.2016 11:28
obłędna w smaku!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat