Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa tarta z żurawiną

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO KRUCHE

mąka pszenna 1 1/2 szkl
cukier 1/4 szkl
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
masło 100 g
żółtko jajek 2 szt
mleko zimne 2 łyżki

MASA SEROWA

twaróg zmielony 500 g
śmietana kremowa 30% 1/3 szkl
cukier 1/3 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 2 szt
czekolada gorzka 100 g
żurawina ok 150 g

KREM ŻURAWINOWY

żurawina 100 g
cukier 1/2 szkl
woda 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
śmietana kremowa 30% 2 szkl

Porada

Żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić, żeby nie była gorzka.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa tarta z żurawiną

Kroki postępowania

1
Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zimne mleko. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
Ciasto rozwałkować, podsypując lekko mąką. Nałożyć, bez rozciągania na tartę o średnicy 25 cm i zrównać. Nakłuć widelcem i podpiec 10 min w piekarniku nagrzanym do 190*C, najlepiej z obciążeniem.
Krok 1 - Czekoladowa tarta z żurawiną foto
2
Składniki na masę sernikową powinny być w temperaturze pokojowej. Dobrze zmielony twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, jajkami i mąką ziemniaczaną. Nie ubijać zbyt długo, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladę.
Krok 2 - Czekoladowa tarta z żurawiną foto
3
Masę sernikową przelać na podpieczony spód.
Krok 3 - Czekoladowa tarta z żurawiną foto
4
Rozłożyć żurawinę, wciskając ją w sernik i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę na 160 *C i piec jeszcze przez ok 30 min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Krok 4 - Czekoladowa tarta z żurawiną foto
5
Krem. Żurawinę wsypać do garnuszka razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Można podlać odrobiną wody. Smażyć, aż owoce zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Wlać rozpuszczoną w wodzie żelatynę i odstawić do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubić i połączyć z musem żurawinowym.
Krok 5 - Czekoladowa tarta z żurawiną foto
6
Krem żurawinowy przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy i wycisnąć na wystudzoną tartę. Smacznego :)
Krok 6 - Czekoladowa tarta z żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 25.05.2016 11:37
pięknie wygląda
Alex_M 24.05.2016 17:45
fatastyczna :)
Kolorowa 20.05.2016 19:19
Ale fajne smaki !
Habibi 20.05.2016 18:02
apetyczna :)
Justi2401 20.05.2016 13:51
Aż ślinka leci na sam widok!
gosia56 20.05.2016 13:46
pyszna tarta;)
Madzai 20.05.2016 12:49
Bardzo efektowna :)
krokus 20.05.2016 12:19
cudownie wyglada
Malinka 20.05.2016 11:53
Po prostu REWELACJA!!!
2milutka 20.05.2016 11:28
obłędna w smaku!
molanka 20.05.2016 11:06
prezentuje się bardzo apetycznie
Konczi 20.05.2016 11:03
pięknie wygląda !
Małgorzata Pin 20.05.2016 10:38
Wygląda wyśmienicie.
wwwiolka 20.05.2016 09:29
Bardzo fajny przepis.
olkaaa 20.05.2016 09:19
chętnie spróbuję
RenataZ-et 20.05.2016 08:45
wygląda super!
Babeczka35 20.05.2016 08:42
Cudo:) Musi być pyszna:)
Ewelina1991 20.05.2016 08:29
zabieram przepis do siebie ;-)
berys18 20.05.2016 07:42
wspaniała tarta
Krzysztof15 20.05.2016 06:31
pyszna tarta
Krystyna32 20.05.2016 00:44
bardzo apetyczna
jagoda5913 20.05.2016 00:34
fajny przepis
Ania321 20.05.2016 00:33
Ale pyszności :)
Iwusia 19.05.2016 23:34
bardzo smakowite ciacho
KORAL 19.05.2016 23:14
Ale cudeńko.......pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak