Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
200 gram -
masło
100 gram -
cukier puder
50 gram -
jajko
-
sól
szczypta -
woda zimna
1 łyżka
Nadzienie
-
śmietana 30%
250 ml -
mleko
100 ml -
cukier waniliowy
-
cukier
3 łyżki -
jajko
2 sztuki -
wódka
1 łyżka -
sól
1/4 łyżeczki -
rodzynki
3/4 szklanki -
czekolada deserowa
100 gram -
czekolada mleczna
180 gram
Dodatkowo
-
białko
-
czekolada mleczna
4 kostki
Przepis i sposób przygotowania Czekoladowa tarta z rodzynkami
Masło posiekać z mąką, dodać jajko, cukier puder i sól . Zagnieść ciasto dodając wodę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę.
Po tym czasie rozwałkować, wylepić dno i boki natłuszczonej formy. Nakłuć ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub kaszą. Piec 12 minut w temp. 190 *C , zdjąć papier z obciążeniem, posmarować roztrzepanym białkiem i piec jeszcze 5-7 minut. Wyjąć z piekarnika.
Mleko ze śmietaną zagrzać ( nie gotować) Dodać połamane czekolady i mieszać do rozpuszczenia.
Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą, dodać alkohol. Do ubitych jajek dodać rozpuszczone czekolady i rodzynki, wymieszać, wylać na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika na 25 minut z temp. 165*C. Wystudzić w otwartym piekarniku a później dobrze schłodzić w lodówce.
Udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą mleczną.
Zamiast rodzynek można dodać suszoną żurawinę, śliwki lub orzechy.
Komentarze (21)
Załaduj więcej komentarzy (11)