Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa tarta z masą karmelową

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 150 g
masło 100 g
cukier puder 50 g
kakao 5 g
żółtko jajek 1
cukier 150 g
śmietana 300 g
czekolada gorzka 180 g
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa tarta z masą karmelową

Kroki postępowania

1
CIASTO: na stolnicę wsypać mąkę, cukier puder, kakao, zimne masło i posiekać. Następnie dodać żółtko i zagnieść ciasto. Owinąć folią i umieścić w lodówce na 30 min.
Ciasto rozwałkować na formę do tarty. Wyłożyć folią aluminiową, wysypać fasolę i piec 15 min w temp. 180 st. Wyjąć i zdjąć folię i jeszcze piec 10 min. Odstawić do ostudzenia.
Krok 1 - Czekoladowa tarta z masą karmelową foto
2
KARMEL: W rondlu rozpuścić masło i dodać 1 łyżkę wody. Wsypać cukier (nie mieszać), podgrzewać aż konsystencja będzie płynna i miała bursztynowy kolor. Zamieszać. Dodać 150 ml śmietany, zagotować i mieszać do całkowitego połączenia się składników. Wystudzić. Następnie wlać do spodu tarty i włożyć do lodówki.
Krok 2 - Czekoladowa tarta z masą karmelową foto
3
W tym czasie rozdrobnić w miseczce czekoladę. Śmietanę zagotować i polać nią czekoladę. Dobrze wymieszać. Wystudzić i wlać na tartę.
Krok 3 - Czekoladowa tarta z masą karmelową foto
4
Podawać schłodzone.
Krok 4 - Czekoladowa tarta z masą karmelową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Luki 04.03.2013 20:59
pyszny deser
Marta17 04.03.2013 20:23
musi być pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak