Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa tarta z bananami
Mąkę przesiać, dodać kakao, pokrojone masło, cukier lub stewię, sól. Wszystko razem wyrobić.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30min.
Schłodzone ciasto wyłożyć, rozwałkować dość cienko i włożyć do foremki. Okleić ciastem dno i boki formy, dno ponakłuwać, można przyłożyć czymś cięższym np ziarnami grochu lub specjalnymi kulkami do pieczenia. Zapobiegnie do podnoszeniu się dna ciasta podczas pieczenia.
Piec w temperaturze 180st C aż ciasto będzie kruche.
CZEKOLADOWE GANACHE z bananami
Składniki
100g gorzkiej czekolady, pokruszonej
2 szklanki śmietany kremówki
40g masła, pokrojonego na kawałki
1/2 łyżkki stewii w pudrze lub 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
2 banany
W garnuszku podgrzać śmietankę, uważać by się nie zagotowała, gdy zaczyna bąbelkować, natychmiast ściągnąć z ognia.
Wrzucić kawałki czekolady i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Miksować przez ok 1-2 minuty.
Dodać masło i ewentualnie posłodzić a nastepnie jeszcze chwilę miksować.
Gotowy mus wylać na wystudzone ciasto.
Banany pokroić w plasterki i udekorować wierzch ciasta.
Schłodzić tartę przez minimum 30 minut.