Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa tarta z bananami

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
masło 150 g
kakao 1/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1 szczypta
czekolada gorzka 100 g
śmietana kremówka 2 szklanki
masło 40 g
cukier puder 2 łyzki
banan 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa tarta z bananami

Spód:
Mąkę przesiać, dodać kakao, pokrojone masło, cukier lub stewię, sól. Wszystko razem wyrobić.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30min.
Schłodzone ciasto wyłożyć, rozwałkować dość cienko i włożyć do foremki. Okleić ciastem dno i boki formy, dno ponakłuwać, można przyłożyć czymś cięższym np ziarnami grochu lub specjalnymi kulkami do pieczenia. Zapobiegnie do podnoszeniu się dna ciasta podczas pieczenia.
Piec w temperaturze 180st C aż ciasto będzie kruche.


CZEKOLADOWE GANACHE z bananami

Składniki

100g gorzkiej czekolady, pokruszonej
2 szklanki śmietany kremówki
40g masła, pokrojonego na kawałki
1/2 łyżkki stewii w pudrze lub 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
2 banany


W garnuszku podgrzać śmietankę, uważać by się nie zagotowała, gdy zaczyna bąbelkować, natychmiast ściągnąć z ognia.
Wrzucić kawałki czekolady i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Miksować przez ok 1-2 minuty.
Dodać masło i ewentualnie posłodzić a nastepnie jeszcze chwilę miksować.
Gotowy mus wylać na wystudzone ciasto.
Banany pokroić w plasterki i udekorować wierzch ciasta.
Schłodzić tartę przez minimum 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 21.01.2013 17:41
Rewelacja
fotoviderek 21.01.2013 17:28
Banany i czekolada to zawsze dobre połączenie. Pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak