Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa rolada z michałkowym kremem
Ciasto wyjąć, przełożyć na lnianą ściereczkę i zwinąć w rulon. Pozostawić, aby ostygło.
W rondelku umieścić posiekane michałki. Zalać 100 ml śmietany i podgrzewać tak długo, aż cukierki się rozpuszczą. Zdjąć z palnika i ostudzić (można to zrobić dzień wcześniej i schłodzić masę w lodówce przez całą noc). Żelatynę namoczyć w 50 ml gorącej śmietany. Pozostawić, aby ostygła i napęczniała. Pozostałą śmietanę (150 ml) ubić. Cały czas ubijając stopniowo dodawać masę michałkową. Na samym końcu krem połączyć z żelatyną.
Ciasto delikatnie rozwinąć. Posmarować przygotowaną masą michałkową (niewielką część pozostawić do posmarowania wierzchu). Ponownie zwinąć. Wierzch rolady udekorować pozostałym kremem, wiórkami czekoladowymi i oprószyć kakao. Schłodzić w lodówce.