Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa rolada bezowa z czereśniami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 5 sztuk
cukier 230 gram
ocet łyżeczka
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
sól szczypta
gorzkie kakao 3 łyżeczki
kremówka 400 ml
cukier do śmietany 1.5 łyżki
czereśnie 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa rolada bezowa z czereśniami

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce cukru wymieszanego z mąką ziemniaczaną. Na końcu wlewamy łyżeczkę octu i dodajemy kakao.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego masę bezową, zostawiając ok. 2 cm przerwy od brzegu, ponieważ beza urośnie.

Pieczemy 25 minut w 150st.

Po wyjęciu z piekarnika chwilkę studzimy, następnie przekręcamy bezę do góry nogami na tackę z papierem do pieczenia i delikatnie odrywamy od bezy ten papier, na którym się piekła. Studzimy całkowicie.

Kremówkę ubijamy z cukrem i wykładamy na ostudzoną bezę (zostawiamy 3-4 łyżki bitej śmietany do dekoracji). Należy zostawić ciut miejsca wolnego z jednej strony bezy, żeby nadzienie nie wyciekło nam podczas zwijania.

Na kremówkę wykładamy wydrylowane i pokrojone czereśnie.

Zwijamy delikatnie roladę i dekorujemy.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 02.12.2012 16:56
rewelacja;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak