Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa panna cotta

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 30% 3 szkl.
mleko 1 szkl.
cukier 1/2 szkl.
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa panna cotta

Żelatynę zalewamy w miseczce 1/2 szkl. zimnego mleka i czekamy aż zmięknie.
W garnku, w którym będziemy podgrzewać całość, zalewamy cukier i kakao śmietanką i mieszamy.
Podgrzewamy śmietankę na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Do ciepłej śmietanki dodajemy miękką żelatynę wraz z pozostałym mlekiem. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Do wilgotnych, przepłukanych zimną wodą miseczek, wlewamy masę i studzimy, następnie wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.
Kiedy panna cotta stężeje, miseczki zanurzamy w gorącej wodzie, następnie odwracamy do góry nogami i potrząsamy, żeby można było wyjąć z nich deser.
Panna cottę układamy na talerzykach i dekorujemy owocami (do dekoracji będą pasować owoce jagodowe: truskawki, jagody, maliny lub egzotyczne: physalis, mango, liczi), frużeliną lub sosem owocowym albo polewą czekoladową i podajemy.

Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mitek111 06.02.2014 21:52
ciekawy deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak