Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa gwiazdka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
cukier kryształ 1 szklanka
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
cukier wanilinowy 1
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 1 szklanka
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa gwiazdka

Całe jajka miksujemy ze szklanką cukru. Po kilku minutach dolewamy szklankę oleju. W miedzy czasie przesiewamy mąkę przez sitko aby dostała powietrza łączymy z mąką ziemniaczaną dwoma płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia i jednym opakowaniem cukru wanilinowego.
Mąkę dodajemy do zmiksowanych jajek po jednej dużej łyżce.
Jeśli ciasto jest zbyt skondensowane można dodać odrobinę mleka.
Następnie wsypujemy 2 czubate łyżki kakao-miksujemy(można dodać olejek do smaku wg upodobania cytrynowy,migdałowy lub pomarańczowy)
Blaszkę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą.
Ciasto wylewamy na blaszkę.
Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Po wystygnięciu ciasta smarujemy je gotową czekoladową polewą bądź obsypujemy cukrem pudrem.
Życzę smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 22.04.2016 21:49
z pewnością pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak