Czekoladowa beza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • beza

  • białko

    6 sztuk
  • cukier drobny

    1,50 szklanki
  • ocet

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki
  • czekolada gorzka

    6 kostek
  • Krem:

  • śmietana 30%

    400 mililitrów
  • serek mascarpone

    25 dkg
  • cukier puder

    0,75 szklanki
  • truskawki

    30 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, osuszyć na papierowym ręczniku,obrać szypułki i pokroić na grube plastry.
Białka ubić na sztywno, dodawać powoli cukier,kakao, ocet.
Dodać pokrojoną czekoladę, dokładnie wymieszać łyżką.(delikatnie)
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piane wyłożyć na blachę, formując zgrabne koło.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 stopni, po 3-4 minutach zmniejszyć na 140 stopni.
Piec około 60 minut, zostawić bezę w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę ubić, dodając cukier i serek. Wszystko ubić na gładką masę.
Na wystudzonej bezie wyłożyć i rozprowadzić równo krem. Dekorować truskawkami.SMACZNEGO !!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (43)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Danka 11.02.2014 16:28
interesujący pomysł
Bernadeta1 04.02.2014 00:25
taki deser musi być smaczny
Katarzyna59 18.12.2013 20:37
pyszności,
Klausia 14.12.2013 00:22
takie smaki muszą ze sobą współgrać :)
RenataZ-et 08.12.2013 21:31
wygląda idealnie! :)
Dorian 17.11.2013 15:08
pieknie wyglada
IwonaKa 10.11.2013 00:10
aż ślinka leci,pycha
Ada-Gaba 31.10.2013 21:00
deser na 6 :)
erym 29.09.2013 09:45
łakotki podajesz
Dorota37 31.07.2013 16:24
jaka smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat