Czekoladowa baba

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    2 szkl
  • jaja

    4 szt
  • cukier

    1 szkl
  • olej

    82 ml
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • masło

    125 g
  • kakao

    2 łyżki
  • margaryna

    do formy
  • tarta bułka

    do formy
  • woda

    82 - 83 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, olej i wodę .
Wymieszać.
Formę na babkę (okrągła, kwadratowa lub prostokątna a najlepiej z kominkiem) natłuścić i posypać bułką.
Przełożyć do niej ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. piec około 40 minut, wyjąć
Składniki polewy rozpuścić, gotować do czasu, aż masa zgęstnieje, mieszając, by się nie przypaliła.
Polewę rozsmarować na cieście, a kiedy zastygnie powierzchnię oprószyć wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rakow2 12.12.2011 16:16
super
Margo1 28.05.2011 20:17
pyszna
Margo1 28.05.2011 20:17
pyszna
Krzysztof42 18.02.2011 18:54
lubię baby
marzencia2007 12.10.2010 16:41
dobry przepis :) lubie taka babke!
marzencia2007 12.10.2010 16:41
dobry przepis :) lubie taka babke!
marzencia2007 12.10.2010 16:41
dobry przepis :) lubie taka babke!
Katarzyna/kate1980 27.09.2010 14:48
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat