Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekolada pod białą pierzynką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 30% 600 ml
gorzka czekolada 2 szt
jajko 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Czekolada pod białą pierzynką

Składniki:
- 600 ml śmietany 30%
- 2 opakowania śmietan – fiksu
- 100 g cukier puder
- 4 jajka
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich


Wykonanie:
Czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodałam cukier puder i 100 ml śmietany. Mieszając, podgrzewałam około 5 minut. Żółtka oddzieliłam od białek. Z białek ubiłam pianę. Masę czekoladową zdjęłam z ognia i dodałam do niej żółtka, dokładnie wymieszałam. Gdy masa troszeczkę przestygła wymieszałam ją z ubitą pianą.
Powstałą masę rozlałam do pucharków. Resztę śmietany ubiłam z 2 opakowaniami śmietan fiksu i z cukrem wanilowym.
Śmietanę przełożyłam do pucharków i delikatnie wymieszałam z czekoladową masą tworząc marmurkowy wzorek.
Deser posypałam prażonymi orzechami i wstawiłam do lodówki na 4 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 06.03.2014 22:19
Pyszny,zjadłabym :-)
olkaaa 05.03.2014 12:37
fajny pomysł
Bernadeta1 22.02.2014 00:18
takie deserki to coś na moje smaki
jordi 16.02.2014 15:10
ale mi narobiłaś smaku
pestka 13.02.2014 07:50
pyszny deser
krokus 12.02.2014 12:24
smacznie wygląda
kate.500 09.02.2014 11:26
pyszny deser
Dorian 06.02.2014 20:51
smaczny tort
eMMe 02.02.2014 14:55
Przepyszny deser:)
Janina 02.02.2014 11:50
Wspaniały deser;)
patryska76 02.02.2014 09:52
Pyszny deser ;-)
monika141 02.02.2014 09:34
pychota zjadła bym taki deserek
Krzysztof15 02.02.2014 09:34
pyszny deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak