Przepis i sposób przygotowania na: Czekolada pod białą pierzynką
- 600 ml śmietany 30%
- 2 opakowania śmietan – fiksu
- 100 g cukier puder
- 4 jajka
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodałam cukier puder i 100 ml śmietany. Mieszając, podgrzewałam około 5 minut. Żółtka oddzieliłam od białek. Z białek ubiłam pianę. Masę czekoladową zdjęłam z ognia i dodałam do niej żółtka, dokładnie wymieszałam. Gdy masa troszeczkę przestygła wymieszałam ją z ubitą pianą.
Powstałą masę rozlałam do pucharków. Resztę śmietany ubiłam z 2 opakowaniami śmietan fiksu i z cukrem wanilowym.
Śmietanę przełożyłam do pucharków i delikatnie wymieszałam z czekoladową masą tworząc marmurkowy wzorek.
Deser posypałam prażonymi orzechami i wstawiłam do lodówki na 4 godziny.