Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekolada cynamonowa z żurawiną i ciasteczkami maślanymi

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 50 g
cukier drobny 130 g
woda letnia 3-4 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
mleko w proszku 100 g
kakao 25 g
ciastka maślane małe
żurawina suszona 1-2 łyżki

Porada

Aby czekolada wyszła zwarta - mleko w proszku oraz masło muszą być pełnotłuste, nie sprawdzi się mleko odtłuszczone czy granulowane! Kiedy dodamy za dużo masła albo wody uzyskamy masę lekko ciągnącą, coś pomiędzy krówką a miękkim kajmakiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekolada cynamonowa z żurawiną i ciasteczkami maślanymi

Kroki postępowania

1
Kakao i mleko w proszku przesiać przez sitko, żeby wyeliminować ewentualne grudki.
Krok 1 - Czekolada cynamonowa z żurawiną i ciasteczkami maślanymi foto
2
Wymieszać dokładnie dodając mielony cynamon.
Krok 2 - Czekolada cynamonowa z żurawiną i ciasteczkami maślanymi foto
3
W małym garnku połączyć masło z cukrem i 3 łyżkami wody.
Krok 3 - Czekolada cynamonowa z żurawiną i ciasteczkami maślanymi foto
4
Rozpuścić stałe mieszając a następnie gotować kilka minut.
Krok 4 - Czekolada cynamonowa z żurawiną i ciasteczkami maślanymi foto
5
Zdjąć z ognia i odstawić na parę minut do lekkiego przestygnięcia.
Krok 5 - Czekolada cynamonowa z żurawiną i ciasteczkami maślanymi foto
6
Wsypać sypką mieszankę i bardzo szybko wymieszać na jednolitą gęstą masę kakaową.
Krok 6 - Czekolada cynamonowa z żurawiną i ciasteczkami maślanymi foto
7
Jeśli masa jest zbyt gęsta i nie płynną, dodać jeszcze 1 łyżkę wody i szybko połączyć z masą .
Krok 7 - Czekolada cynamonowa z żurawiną i ciasteczkami maślanymi foto
8
Na przygotowane foremkach wyłożonych ciasteczkami maślanymi oraz kandyzowaną żurawiną (na spód najlepiej położyć folię spożywczą) wylać masę kakaową.
Pozostawić na 15-20 minut do ostygnięcia, a potem wstawić do lodówki na kilka godzin, aby czekolada stężała.
Pokroić na kawałki i przechowywać w chłodzie.
Krok 8 - Czekolada cynamonowa z żurawiną i ciasteczkami maślanymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 27.10.2015 15:52
zapowiada się smacznie
Czarnula666 27.10.2015 15:08
Mniam! Pychotka ;)
slodkieniebo 27.10.2015 14:38
Świetne ciasto ! I ta żurawina ! :)
adelajda 27.10.2015 13:54
Wspomnienie dzieciństwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak