Czekodżem śliwkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    2 1/2 kilogram
  • cukier

    1 kilogram
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • kakao

    200 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyć, osuszyć i wydrylować. Owoce zmiksować lub zmielić. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Smażyć na małym gazie przez 2 godziny co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać kakao i cukier wanilinowy. Wymieszać i smażyć jeszcze przez 20 minut. Gorącą nutellę włożyć do wyparzonych czystych słoików i ułożyć na ściereczce do góry dnem. Nie pasteryzować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 16.10.2012 12:11
Jadłam takie cudeńko i z powodzeniem na śniadanko może zastąpić nutelle
Ibag24 15.10.2012 10:57
będę chciała go zrobić
Ewelina38 12.10.2012 21:33
sama nigdy takiego nie robiłam ale jadłam go i smakował wybornie .... śliwki są jeszcze do kupienia więc chyba się pokuszę .... :)
Henryka2 20.09.2012 22:31
Aż mi zapachniał, jutro wypróbuję.
Ola1984 12.09.2012 17:09
Zachęcam czekodżem jest pyszny :)
czarnyaniol1990 11.09.2012 19:51
myśle że wypróbuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat