Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekodżem śliwkowy

5.0
(35)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 2 1/2 kilogram
cukier 1 kilogram
cukier wanilinowy 1 opakowanie
kakao 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Czekodżem śliwkowy

Śliwki umyć, osuszyć i wydrylować. Owoce zmiksować lub zmielić. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Smażyć na małym gazie przez 2 godziny co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać kakao i cukier wanilinowy. Wymieszać i smażyć jeszcze przez 20 minut. Gorącą nutellę włożyć do wyparzonych czystych słoików i ułożyć na ściereczce do góry dnem. Nie pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 16.10.2012 12:11
Jadłam takie cudeńko i z powodzeniem na śniadanko może zastąpić nutelle
Ibag24 15.10.2012 10:57
będę chciała go zrobić
Ewelina38 12.10.2012 21:33
sama nigdy takiego nie robiłam ale jadłam go i smakował wybornie .... śliwki są jeszcze do kupienia więc chyba się pokuszę .... :)
Henryka2 20.09.2012 22:31
Aż mi zapachniał, jutro wypróbuję.
Ola1984 12.09.2012 17:09
Zachęcam czekodżem jest pyszny :)
czarnyaniol1990 11.09.2012 19:51
myśle że wypróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak