Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czeko-dżem bananowy z cukinią i migdałami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 2 kg
cukier 1/2 kg
migdały mielone 1 szkl.
kakao ciemne 5-6 łyżek
ekstrakt waniliowy do smaku
żel-fix 3:1 3 op.
banan 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Czeko-dżem bananowy z cukinią i migdałami

Cukinię obrać pokroić w drobną kostkę, podlać wodą, nakryć i rozgotować.
Dodać drobno pokrojone banany, cukier i wanilię - dusić razem, stale mieszając, aż cukier się rozpuści.
Wsypać żel-fix i mieszać przez 3-5 minut.
Na koniec dosypać zmielone migdały oraz kakao - dokładnie wymieszać.
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych niewielkich słoiczków, aż po sam brzeg, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odstawić dnem do góry.
Pozostawić tak do zupełnego ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eagle 03.03.2014 14:19
Z żółtą młodą cukinią startą na największej tarce też wyszedł smacznie i cukinia nie była obierana. Ładnie wyglądała żółta skórka w gotowym dżemie.
Habibi 11.07.2013 11:21
można gotowy dżem zmiksować na gładką masę - jest świetny do pieczywa, ciast i lodów
monika1968 29.08.2012 20:18
Pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak