Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czeko-śliwka czyli powidła z czekoladą

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki 2 kg
czekolada gorzka 300 g
cukier dp smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Czeko-śliwka czyli powidła z czekoladą

Śliwki myjemy, rozcinamy na pół i wyciągamy pestki. Wsypujemy do garnka o grubym dnie i na bardzo małym ogniu gotujemy przez3-4 godziny co pewien czas mieszając. Kiedy woda odparuje a konsystencja śliwek się zagęści dodajemy połamana w kostki czekoladę. Dosładzamy do smaku (lub nie). Gorące powidła przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w 100 stopniach C. Chłodzimy pozostawiając wieczkiem do dołu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak