Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czeko-ażurowa karpatka jeżynowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 150 g
mąka pszenna 2 szklanka
woda 2 1/4 szklanka
sól szczypta
czekolada gorzka 90 g
masło orzechowe 1 łyżka
cukier puder 1 łyżka
mleko 8 łyżek

Masa jeżynowa

jeżyny 1 kg
cukier 1,5 szklanka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
mleko 1 szklanka
masło miękkie 300 g
serek mascarpone 500 g
cukier puder 0,5 szklanki
czekolada mleczna 4 tabliczki- truskawkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Czeko-ażurowa karpatka jeżynowa

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i całość zagotowujemy. Do gotującej się masy dodajemy mąkę wymieszaną ze szczyptą soli. Całość energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 1 - Czeko-ażurowa karpatka jeżynowa foto
2
Ciasto studzimy, następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku.
Ciasto dzielimy na dwie równe części.
Pieczemy dwa placki w formie o wymiarach 25 x 36 cm.
Krok 2 - Czeko-ażurowa karpatka jeżynowa foto
3
Po rozsmarowaniu ciasta w blaszce, małą łyżeczką rozprowadzamy punktowo masę czekoladową (gorzką czekoladę topimy nad gorącą kąpielą wodną z masłem orzechowym, mlekiem i cukrem pudrem) i za pomocą wykałaczki rysujemy z niej esy-floresy.
Krok 3 - Czeko-ażurowa karpatka jeżynowa foto
4
Ciasta pieczemy - 20 minut, termoobieg, 220 stopni. Ciasto studzimy. Tylko takie możemy przełożyć masą.
Krok 4 - Czeko-ażurowa karpatka jeżynowa foto
5
Jeżyny i cukier dobrze blendujemy, a następnie przecieramy przez gęste sito i zagotowujemy. Mąki łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się jeżyn. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodając zimny budyń i serek. Dodajemy lekko posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Czeko-ażurowa karpatka jeżynowa foto
6
Gotową masę przekładamy na jeden spód ciasta. Dokładnie rozprowadzamy, wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy drugim plackiem. Posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, 2 godziny po przygotowaniu. Smacznego!
Krok 6 - Czeko-ażurowa karpatka jeżynowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak