CZEBUREKI – smażone pierogi z mięsem – kuchnia tatarska

CZEBUREKI – smażone pierogi z mięsem – kuchnia tatarska

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna typ 650

    2 szkl
  • woda

    0,5 szkl
  • sól

    1 szczypta
  • masło

    1 łyzeczka
  • jajko

    1 szt

FARSZ

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    220 g
  • cebula

    1 szt
  • kefir

    3 łyzki
  • pietruszka

    1 peczek
  • majeranek

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Wodę masłem i solą gotujemy, wsypujemy 1 1/3 mąki i dokładnie mieszamy.

Odstawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy jajko, mieszamy, wsypujemy resztę mąki.

Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki.

FARSZ:

Mięsa mieszamy, dodajemy posiekaną cebulę, pietruszkę oraz majeranek.

Wlewamy kefir i doprawiamy do smaku.

CAŁOŚĆ:

Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy kawałek, wałkujemy na cieniutki, okrągły placek .

Na połowę nakładamy porcję farszu ( ok. 1 cm ), zamykamy drugą połową i zalepiamy pierogi.

Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony ( na rumiano ).

Podajemy gorące!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

21.02.2016 09:22
Nie miałam okazji jeść takich pierogów.

Ada-Gaba

27.01.2016 22:12
ciekawy przepis

agnieszka214

17.12.2015 17:37
Pychota pomysł warty sprobowania

fotoviderek

16.12.2015 21:21
Takie pierogi lubię :)

mirosława4

16.12.2015 21:10
bardzo podobne tylko z innym nadzieniem robiła moja babcia pamiętam ten smak z dzieciństwa były one pyszne

sliwka

16.12.2015 20:08
Mniam, ciekawy przepis;))

IZABELA29

16.12.2015 19:14
robiłam podobne ale z farszem z ziemniaków i sera

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat