Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CZEBUREKI – smażone pierogi z mięsem – kuchnia tatarska

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna typ 650 2 szkl
woda 0,5 szkl
sól 1 szczypta
masło 1 łyzeczka
jajko 1 szt

FARSZ

mięso mielone wołowo-wieprzowe 220 g
cebula 1 szt
kefir 3 łyzki
pietruszka 1 peczek
majeranek 1 szczypta
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: CZEBUREKI – smażone pierogi z mięsem – kuchnia tatarska

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Wodę masłem i solą gotujemy, wsypujemy 1 1/3 mąki i dokładnie mieszamy.

Odstawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy jajko, mieszamy, wsypujemy resztę mąki.

Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki.

FARSZ:

Mięsa mieszamy, dodajemy posiekaną cebulę, pietruszkę oraz majeranek.

Wlewamy kefir i doprawiamy do smaku.

CAŁOŚĆ:

Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy kawałek, wałkujemy na cieniutki, okrągły placek .

Na połowę nakładamy porcję farszu ( ok. 1 cm ), zamykamy drugą połową i zalepiamy pierogi.

Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony ( na rumiano ).

Podajemy gorące!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 21.02.2016 09:22
Nie miałam okazji jeść takich pierogów.
Ada-Gaba 27.01.2016 22:12
ciekawy przepis
agnieszka214 17.12.2015 17:37
Pychota pomysł warty sprobowania
fotoviderek 16.12.2015 21:21
Takie pierogi lubię :)
mirosława4 16.12.2015 21:10
bardzo podobne tylko z innym nadzieniem robiła moja babcia pamiętam ten smak z dzieciństwa były one pyszne
sliwka 16.12.2015 20:08
Mniam, ciekawy przepis;))
IZABELA29 16.12.2015 19:14
robiłam podobne ale z farszem z ziemniaków i sera

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak