Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czatnej z jabłek

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 2 kg
ocet z białego wina 1 l
cukier trzcinowy 500 gram
Imbir mielony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
Goździki całe Prymat 5
laska cynamonu 1
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziaren
ząbki czosnku 3

Przepis i sposób przygotowania na: Czatnej z jabłek

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, dodaj ocet, cukier i gotuj do miękkości.
Czosnek obierz i dodaj do gotujących się jabłek.
Do jabłek dodaj również cynamon i pozostałe składniki. Gotuj jeszcze przez ok. 5 minut.
Jabłka zdejmij z ognia i odstaw, by przestygły.
Gdy jabłka przestygną, przełóż je do pojemniczka, włóż do lodówki na 2-3 dni. (Czatnej od czasu do czasu należy przemieszać). Po tym czasie z jabłek wyjmij czosnek, cynamon i przełóż do czystych słoiczków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 18.11.2015 22:01
Uwielbiam w tej wersji jabłuszka :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak