Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarny salcesonik w wersji śliwkowej.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Cukier Muscovado 3/4 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
olej z pestek winogron 1 szklanka
jajko 5 sztuk
cynamon Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
cukier waniliowy 1 mała torebka
śliwki węgierki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Czarny salcesonik w wersji śliwkowej.

Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać proszek do pieczenia, cynamon, kakao, cukier muscovado, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać olej z pestek winogron i powoli miksować, potem dodawać po jednym całym jajku, nie przerywając miksowania.
Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na papier ciasto. Na cieście ułożyć wydrylowane śliwki węgierki, skórką do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec w temperaturze przez około 45 minut. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy. Kiedy ciasto wystygnie oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO !!!

Uwaga ! Do ciasta można dodawać różne owoce, teraz akurat sezon na śliwki, więc najlepiej smakuje ze śliwkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 16.02.2014 08:44
pyszności !!!
Malinka 07.02.2014 09:13
Nazwa super, a ciasto jeszcze lepsze!
Dorian 29.12.2013 16:24
pyszne ciasto
Ela15 27.12.2013 13:26
super ciasto
ciekawska 30.11.2013 07:56
wygląda smakowicie
Dorota59 26.09.2013 22:21
świetne to ciacho
artur7 12.09.2013 18:01
fajny sklad sliwki
bojur
bojur 12.09.2013 15:57
Uwielbiam ciasto ze śliwkami. Pycha
Janina 07.09.2013 13:31
Super pomysł;)
gosia56 03.09.2013 08:38
taki salcesionik bym zjadła
fotoviderek 02.09.2013 07:41
Ciekawy salcesonik :)
Marta1986 01.09.2013 15:21
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak